De ce, oameni buni?! Se aruncă din nou deșeuri în albiile râurilor cărășene!
Nu a trecut decât o lună de zile de la acțiunea de ecologizare a albiei râului Cerna și a fluviului Dunărea în zona Orșovei la Porțile de Fier și Moldova Nouă, la finalul căreia s-au strâns zeci de metri cubi de PET-uri și din păcate, fenomenul APELE = COȘURI DE GUNOI se repetă în mod hilar.
„Facem un apel către întreaga comunitate să nu mai arunce gunoaie pe maluri și în cursurile de apă. Iată cât de grav sunt afectate mediul și apele”, au transmit public reprezentanții ABA Banat pe rețeaua proprie de socializare în timpul acțiunii de ecologizare realizate cu resurse proprii.
Ca să nu se mai repete momentul de luna trecută, în contextul prevenirii acumulării de deșeuri în Golful Cernei (la Orșova), inspectorii Apele Române Banat au pornit, din luna februarie, o acțiune preventivă de verificare a stării de salubrizare a cursurilor de apă aflate în bazinele hidrografice Belareca și Cerna, insistând pe afluenții din amonte ai râului Cerna.
„Credem că vă mai amintiți cum arăta râul Cerna în zona podului Coramnic din Orșova, în urma acumulării de deșeuri aruncate de riveranii din amonte și aduse de viitură, atunci când au crescut debitele pe râul Cerna și afluenții ei! Zonele controlate au fost cursurile de apă de pe intravilanul localităților care aparțin de UAT-urile: Iablanița, Mehadia, Cornea, Luncavița, Mehadica, Domașnea, Băile Herculane și Topleț, din județul Caraș-Severin.
S-a constatat că au apărut din nou deșeuri dispersate pe malurile apelor: PET-uri, plasticuri, resturi de materiale de construcții și resturi vegetale.
Drept urmare, au fost impuse măsuri de salubrizare a malurilor și a cursurilor de apă din acele localități.
Termenul limită de curățare: 2 săptămâni. Apoi se vor face din nou verificări.
Cei care nu respectă măsurile, riscă amenzi de până la 70.000 lei.
Aceste acțiuni ale inspectorilor #ABABanat vor continua în această lună și în alte bazine hidrografice din județele Caraș-Severin și Timiș.
Știați că: în timpul viiturilor, gunoaiele blochează cursurile de apă și provoacă inundații la nivel local. În anumite situații, pot ajunge și la lucrările hidrotehnice, afectându-le buna funcționare”, au precizat reprezentații ABA Banat pe pagina de socializare.
Foto: Râul Bolvașnița din loc. Mehadia (județ Caraș-Severin)/IBA Banat