Ion Chisăliță – un primar cu viziune pentru dezvoltarea orașului Moldova Nouă

Ion Chisăliță – un primar cu viziune pentru dezvoltarea orașului Moldova Nouă

Ion Chisăliță este candidatul PNL la funcția de primar al orașului Moldova Nouă, iar locuitorii frumoasei urbe de pe Clisura Dunării au duminică șansa de a-și alege un om gospodar și onest în fruntea administrației publice locale.

Candidatul PNL este un om cu bogată experiență în management, administraţie publică și proiecte europene, este cadru universitar de înaltă ținută, doctor inginer în silvicultură și a fost forța exemplului indiferent de domeniul în care a activat, fie că a fost vorba de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara, de membru al Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor, de director al Direcției Silvice Reșița sau cea de primar al orașului Moldova Nouă în perioada 2008- 2012. La momentul respectiv, Ion Chisăliță a convins managementul la vârf al companiei Delphi Packard România de faptul că orașul Moldova Nouă este o bună oportunitate pentru deschiderea unei filiale locale, lucru care s-a și concretizat la începutul anului 2011.

Ion Chisăliță are o expertiză și o viziune clară pentru reclădirea orașului Moldova Nouă pe principii sănătoase ale administrației publice locale. 

Principala preocupare a candidatului PNL este de creea imediat noi locuri de muncă Moldova Nouă, prin atragerea de noi investitori mari, angajatori capabili să creeze circa 600 – 1.000 locuri de muncă. De asemenea punerea în valoare a obiectivelor turistice din zonă va atrage automat alte locuri de muncă în domeniul turismului

Prin reabilitarea infrastructurii stradale, pietonale şi a spaţiilor verzi în Moldova Nouă se urmărește asfaltarea tuturor străzile din oraş și din localităţile apartinătoare asigurându-se totodată colectarea şi evacuarea apelor pluviale. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin se va realiza reabilitarea şi asfaltarea drumului de legatură între Moldova Nouă şi Moldoviţa.

Parcurile şi vegetaţia din Moldova Nouă, prin extindere, trebuie să ajungă în cei 4 ani de mandat la procentele prevăzute de standardele Uniunii Europene.

Extinderea reţelei de gaz metan în oraşul Moldova Nouă se va realiza cu ajutorul Guvernului României, infrastructura de gaz metan se va realiza pentru locuinţele şi instituţiile oraşului, dar și a localităţilor apartinătoare.

Educația este o componentă prioritară a mandatului lui Ion Chisăliță, infrastructura şcolară şi preşcolară va fi modernizată prin promovarea proiectelor cu fonduri europene.

Dezvoltarea turismului în oraşul Moldova Nouă cuprinde un parteneriat cu instituţiile de cultură şi patrimoniu din judeţul Caras-Severin care trebuie să pună în valoare, prin accesarea de fonduri cu finanțare europeană, care să cuprindă următoarele obiective:

♦ Ostrovul Decebal – Hunca, aşezări eneolitice din epoca bronzului;

♦ Ogaşul Băieşului, aşezare miniera din epoca romana, sec. II-III;

♦ Gaura Haiducească, aşezare preistorică;

♦ Vinograda – Vlaski Kraj, aşezare din sec. III-IV;

♦ Sălişte, necropola romana situată la intrarea în oraşul Moldova Nouă;

♦ Reînfiinţarea muzeului din Moldova Nouă, demers început în anul 2012, dar nefinalizat şi înfiinţarea unui muzeu al mineritului din Moldova Nouă, cu atat mai mult cu cât în mandatul 2008-2012 al primarului Ion Chisăliță s-a edificat “MONUMENTUL EROULUI MINIER”;

► Cu ajutorul fondurilor transfrontaliere, va fi realizat proiectul “ZONA DE AGREMENT PE MALUL DUNĂRII” între Măceşti şi hotelul din Moldova Nouă, care prevede:

♦ amenajarea malului cu lăţirea digului;

♦ crearea unei zone verzi de protecţie;

♦ amenajarea unui spaţiu pietonal;

♦ amenajarea altor spaţii de loisir (ştranduri, plajă, pistă de biciclete, terase, etc.);

♦ amenajarea de pontoane mobile pentru navigaţie turistică;

♦ infiinţarea unui serviciu portuar pentru pescuit sportiv şi staţionarea ambarcaţiunilor turistice;

► Încurajarea şi identificarea unui specific local, materializat prin activităţi periodice (festival), ce pot fi apoi concretizate în suveniruri şi imagini cu caracter de emblemă a oraşului;

                   Zonă de agrement în „Iagodărie”

♦ aceasta va reprezenta o barieră verde între zona industrială şi oraşul vechi;

♦ amenajarea unor spaţii civilizate pentru picnic;

♦ amenajarea unor terenuri de sport (fotbal, tenis sau volei);

♦ amenajarea de piste pentru biciclete;

                        Zona Moldoviţa

♦ încurajarea şi dezvoltarea turismului rural pentru pasionaţii de vânătoare;

♦ competiţii enduro şi alte activitati sportive extinse;

Dezvoltarea portului industrial Moldova Nouă este în legătură directă cu “STRATEGIA DE DEZVOLTARE A DUNĂRII”:

► Extinderea cheiului din zona „desecare”;

► Amenajarea unor platforme betonate pentru containere;

► Înfiinţarea infrastructurii de încărcare – descărcare;

► Încurajarea investitorilor locali, regionali, naţionali şi internaţionali pentru a-l folosi, prin politici fiscale corespunzătoare;

sursa foto: spitalulmoldovanoua.ro

Asigurarea condiţiilor de sănătate şi confort a locuitorilor oraşului Moldova Nouă va cuprinde:

► Comformarea spitalului prin dotarea fiecărui salon cu toate echipamentele necesare (oxigen, etc.) dar şi cu baie şi grup sanitar;

► Modernizarea şi dotarea sălilor de operaţii concomitent cu amenajarea spaţiilor necesare pentru A.T.I.;

► Reabilitarea termică a tuturor blocurilor nereabilitate din Centrul Civic (acestea având din cauza materialelor folosite în construirea lor mari pierderi de căldură şi condens ridicat) dar şi din alte zone ale oraşului.

► Rezolvarea problemei câinilor fără stăpân din Moldova Nouă şi a disconfortului creat de aceştia.

Crearea zonei verzi a oraşului Moldova Nouă prin împădurirea haldelor de steril

► Se va realiza exproprierea de utilitate publică, devenind patrimoniu al Primăriei, în condiţiile în care acestea oricum nu mai folosesc la dezvoltarea mineritului;

► Este nevoie de 170 ha de împăduriri din totalul de 257 ha de taluzuri şi coronament;

► Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 10.000.000 euro, uşor de accesat din fonduri ale Uniunii Europene;

Ion Chisăliță se gândește și la viitorul orașului Moldova Nouă prin pregătirea unei tinere echipe de viitori specialişti în managementul administraţiei publice.

„Voi forma o echipă de specialişti cu care voi lucra pe parcursul celor 4 ani şi care ulterior să poată gestiona problematica oraşului Moldova Nouă după anul 2024”, a precizat Ion Chisăliță, candidatul PNL la funcția de primar al orașului Moldova Nouă.

Activităţile curente privind administrarea oraşului se va în realiza prin servicii de competenţă ridicată şi la un înalt nivel civic.

„Am un proiect mai vechi, de amenajare a falezei Dunării, între zona blocului turn şi Măceşti, ce va fi depus spre finanţare şi care odată realizat va crea numeroase locuri de muncă. Investiţia va cuprinde, pe lângă numeroase zone de agrement, piste de biciclete, terase sau restaurante şi un port turistic şi de agrement. O altă variantă, legată tot de componenta turistică este introducerea în circuit a portului, astfel încât navele de pasageri care circulă pe Dunăre să oprească în Moldova Nouă, turiştii să fie apoi preluaţi şi plimbaţi inclusiv pe Ostrov, să poată mânca prânzul sau cina la un restaurant cu specific local să poată cumpăra suveniruri şi produse locale. Aceasta reprezintă o oportunitate fantastică pentru că toţi banii pe care aceştia îi vor cheltui la Moldova Nouă, vor rămâne în oraş şi se vor întoarce în economia locală”, a mai adaugat Ion Chisăliţă. 

sursa text și foto: blog Ion Chisăliță

One thought on “Ion Chisăliță – un primar cu viziune pentru dezvoltarea orașului Moldova Nouă

  1. Deși sunt doar turist prin Moldova Noua, mă închin în fața competenței. Spun că este nevoie în întreaga țară de primari, de oameni pregătiți, precum dl CHISALIȚĂ. La Moldova Nouă nu alegem politic primarul, acolo se alege competența,iar competența e definită prin nume și prenume, Ion Chisalița.

Lasă un răspuns