Râul Cerna și fluviul Dunărea sunt mult mai curate! 18 tone de gunoaie s-au „recoltat” în trei zile!
Reprezentanții Apele Române Banat au anunțat rezultatul acțiunii de salubrizare a râului Cerna și al fluviului Dunării! Din albia celor două ape curgătoare s-au strâns nu mai puțin de 18 tone de deșeuri! ❗️⛔️18 tone de gunoaie!!!
#ababanat #Cerna #gunoaiepecerna
„🌀Trei zile a durat acțiunea de salubrizare a râului Cerna în preajma podului Coramnic și a falezei Dunării din Orșova, după ce barajul flotor care reținea PET-urile antrenate de viitura din amonte a cedat în urma presiunii exercitate de buștenii și crengile de mari dimensiuni opriți de acesta.
Colegii noștri de la #SGACaraș-Severin au fost ajutați de cei de la SGA Mehedinți, în acțiune fiind angrenați 26 de angajați de la Apele Române Banat și Apele Romane Jiu care au acționat simultan pe mai multe sectoare ale Cernei și Dunării.
✔️s-au colectat doar deșeurile din plastic, cantitatea fiind de 120 mc (=18 tone)
✔️operațiunea de colectare a plasticului a decurs greu, fiind efectuată manual, din bărci și de pe maluri.
✔️materialul lemnos de mari dimensiuni nu a putut fi colectat, el fiind deja antrenat de curenți înspre acumularea Porțile de Fier. Acolo el va fi reținut de grătarele de protecție ale hidrocentralei și va putea fi colectat ulterior.
👏Mulțumim tuturor colegilor pentru efortul depus!
📣Facem apel din nou la populație, să nu mai arunce deșeuri în ape sau pe malurile acestora, pentru a evita asemenea situații, responsabilitatea pentru o apă curată aparținând fiecăruia dintre noi!
😢Luați în calcul și faptul că plasticul ucide anual în lume 1 milion de păsări! Dacă asta credeți că nu ne afectează, gândiți-vă că un PET se descompune în particule de polimeri (derivate din petrol) iar peștii înghit aceste molecule de petrol. Și cine consumă peștii?!” – se precizează pe pagina de socializare a ABA Banat
📸: foto: ing. Horia Gavril / SGA Caraș-Severin
O primă măsură pentru ceea ce se dorește o scădere drastică a acestui efect nociv a venit din partea ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
S-a găsit și o soluție administrativă la problemele create de miile de deșeuri din plastic aduse de viituri pe râuri.
#prevenim #aparam #educam #ababanat
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat că se va introduce o taxă pe ambalajele reciclabile. Noul sistem de garanție returnare (SGR) are ca scop creșterea gradului de reciclare a acestora.
✅ consumatorul final va plăti o garanție de 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la 3 litri.
✅ nu se vor plăti ambalajele lactatelor
✅ deșeurile pot fi reciclate de consumator la automate amplasate special. Tot de aici vor fi recuperați și banii din garanția plătită.
✅ proiectul va fi legiferat până în primăvară, printr-o Hotărâre de Guvern
✅ investițiile în aceste automate vor fi făcute până în 2022.
😡La fiecare ploaie însemnată cantitativ, apele râurilor antrenează cantități imense de deșeuri reciclabile din depozitele ilegale de pe malurile apelor, create de iresponsabilitatea unora dintre semenii noștri care cred că apele și malurile sunt coșul lor de gunoi. Așa a ajuns și râul Cerna să fie sufocat de deșeurile din plastic venite din amonte, din diverse localități urbane sau rurale.
📸: foto: ing. Horia Gavril / SGA Caraș-Severin. sursa text: ABA Banat (facebook)