500 de copii opriți la frontieră, din drumul către vacanță! În nici o lună de zile! Totul din neglijența, părinților sau a însoțitorilor!

500 de copii opriți la frontieră, din drumul către vacanță! În nici o lună de zile! Totul din neglijența, părinților sau a însoțitorilor!
500 de copii opriți la frontieră, din drumul către vacanță! În nici o lună de zile! Totul din neglijența, părinților sau a însoțitorilor! A început vacanţa de vară. În această perioadă mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării. Poliţia de Frontieră Română reamintește condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate. * De la începutul vacanței școlare, polițiștii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria a peste 500 cetățeni români minori. Acest lucru s-a datorat ca urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiții legale. Cei 500 de cetățeni minori români  reprezintă aproximativ o treime din totalul celor aflați în această situație de la începutul anului și până în prezent (aproximativ 1600 cetățeni români minori).
1600 de minori opriți la frontieră de la începutul anului 2022

De la începutul acestui an, polițiștii de frontieră au întrerupt călătoria a aproximativ 1.600 cetățeni români minori. Părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorul în condiții legale.

Însă aceste situații sunt constatate tot mai des o dată cu finalizarea cursurilor și începerea vacanțelor de vară. Astfel, începând cu 10 iunie 2022, polițiștii de frontieră nu au permis ieșirea din țară a peste 500 cetățeni români minori.  

Este vorba de aproximativ o treime din totalul de la începutul anului), aflați într-una din situațiile de mai jos:
  • nu posedau documente de călătorie valabile;
  • părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială;
  • însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar.
Informații privind călătoria în străinătate sunt disponibile pe site-ul www.politiadefrontiera.ro.

Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătatecetăţenii români minori pot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil. Acesta poate fi după caz, paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani). Singura condiție este ca minorii să fie însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Astfel, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori în următoarele cazuri:

a) în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;

b) în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte.

Citește și: „Frontiera” este în ajutorul refugiaților ucraineni
În cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.
  1. c) în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie:
  • a ambilor părinţi.
  • a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă,
  • a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.

Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar.

Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţiile legii.
Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declaraţie notarială care are forma și conținutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituţiei https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-continutul-si-forma-declaratiei-168.html.
Valabilitatea declarației date de către părinte/părinți/reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui cetățean român minor poate fi de maximum 3 ani. Din conţinutul ei se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei, precum  și condiția indicării exprese a statului/statelor de destinație.

De asemenea, în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieşirea din România. Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, după caz: paşaportul minorului, permisul de rezidenţă, adeverinţe care atestă rezidenţa etc.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: