50.000 lei pentru acoperirea costurilor de studii sau de chirie pentru studenți

50.000 lei pentru acoperirea costurilor de studii sau de chirie pentru studenți
50.000 lei pentru acoperirea costurilor de studii sau de chirie. Tinerii cu vârsta între 18 și 31 de ani, care sunt înscriși în învățământul superior autorizat, vor putea accesa, o singură dată; un credit în valoare maximă de 50.000 lei pentru acoperirea costurilor legate de studii, deplasări în interes universitar, cumpărarea de echipamente sau plata chiriei sau a locului de cazare; după cum reiese dintr-un proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES).

Proiectul de OUG stipulează că acest credit poate fi acordat într-o tranșă sau mai multe; în funcție de documentele justificative prezentate la decontare. Același document conține și detalii despre programul FamilyStart.

Suma de maximum 50.000 lei va putea fi folosită pentru:

  • taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat;
  • plata cărților și a rechizitelor;
  • costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate;
  • taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
  • achiziția de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate;
  • plata chiriei, în limita a 300 euro/lună;
  • plata locurilor de cazare în căminele studențești;
  • parte din sau avans pentru achiziția unei locuințe;
  • cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative (convenție, adeverință sau alt document care atestă înscrierea în program);
  • decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school sau a taxelor pentru cursuri extrașcolare, fiind enumerate cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, pictură;
  • costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale.
Pentru acordarea creditului, beneficiarul va trebui să aibă cel puțin un codebitor, dacă nu este angajat. Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație ce nu poate depăși cinci ani de la data acordării creditului.

Dobânda aferentă acestui tip de credit va fi de IRCC trimestrial plus o marjă de 5,5%, comisionul de analiză al băncii fiind de 0,2% la acordare; iar comisionul de gestiune a garanției de 0,4% anual.

Citește și : Cum pot ajunge românii să plătească rate mai mici?

Cei care vor accesa acest tip de credit și care, în termen de patru luni de la finalizarea studiilor de licență, se vor angaja, vor fi scutiți de plata impozitului pe salariu, în limita a maximum 500 lei/lună, pentru o perioadă de doi ani. Acest lucru va fi posibil prin depunerea lunară de către angajator către Agenția Națională de Administrare Fiscală a documentației necesare.

Tinerii care sunt deja angajați vor beneficia de scutirea plății impozitului pe salariu din prima lună după promovarea examenului de licență.

În termen de o lună de la oficializarea acestui proiect vor fi elaborate și normele de aplicare necesare pentru acordarea efectivă a acestor credite.

Lasă un răspuns